Новости кинотеатра Довженко

10 сентября 2016

9 вересня у кінотеатрі імені О. Довженка у рамках кінофестивалю «Запорізька сінєрама - 2016» відбулася прес – конференція з творчими групами – авторами фільмів «Зима у вогні» та альманаху документальних фільмів «Український експеримент».

Ліна Клебанова — журналіст, оператор, продюсер фільму «Зима у вогні», Едуард Курганський — учасник фільму та засновник телетрансляції з Майдану та Ілля Гладштейн — режисер кінострічки «Український експеримент», один з організаторів фестивалю Кіно і урбаністики «86» приїхали на "Запорізьку сінераму" для того, щоб поділитися з нами усіма подробицями та цікавими історіями із світу кінозйомок.

«Зима у вогні: Боротьба України за свободу» – це документальний фільм про події Майдану, від самого його зародження до кінця. Унікальність картини полягає у тому, що на даний момент – це єдина збірка усіх подій з точки зору українців, тих людей, що вийшли заради нового майбутнього України.

«Більше трьохсот операторів, семеро чоловік були у нас поранені, ми витягали хлопчика з в'язниці, якому загрожувало 15 років – так виник матеріал. І коли вже закінчувався Майдан, ми розуміли, що у нас на руках є величезний обсяг хронікального, по суті, матеріалу. Тоді й виникла думка, що потрібно спробувати зібрати все це таким чином, щоб це побачили на Заході», — розповідає про історію створення фільму «Зима у вогні» Ліна Клебанова.

Цікавим фактом є те, що весь фільм є громадянським проектом, і знімався він без будь-яких залучених ззовні коштів.

«Цей фільм про те, як громадянське суспільство, як люди створюють історію, створюють своє життя, створюють країну. Це зовсім не та політика до якої ми звикли. І той момент, що в Україні політика утворюється людьми – це стало одкровенням для мене саме завдяки фільму» – поділився своїми почуттями Едуард Курганський.

«Український експеримент» – альманах короткометражних експериментальних фільмів, п’ять документальних історій стосунків між людиною та сучасними містами (Київ, Лісабон, Лос-Анжелес, Піски та Бровари)

«Ми зараз у такому суспільстві знаходимося, коли воно здатне сприймати нове, і далі змінюватися, і це величезний результат. Люди можуть ділитися експериментальним кіно, з одного боку, а з іншого – знімати (тобто п’ять режисерів «Українського експерименту» не мають дипломів). І те, що є кінотеатри, які готові його показувати, є великим свідченням позитивних змін» — висловив свою думку Ілля Гладштейн.

Після завершення прес-конференції у Великій залі розпочався показ фільму «Зима у вогні». А о 22.00 годині стартувала кіноніч, на якій були представлені праці молодих режисерів, що подали свої заявки до конкурсу.

Голова журі конкурсу - Народна артистка України Наталія Сумська. До складу журі "Запорізької сінерами"-2016 також увійшли Ігор Гармаш – директор Департаменту культури та туризму Запорізької міської ради, Віктор Гончаров – Заслужений артист України, Віктор Попов – режисер Запорізького обласного академічного музично-драматичного театру ім. В. Г. Магара, Сергій Андрієнко – кіно та телережисер. Глядач висловив свої думки у фойє за допомоги анкетування.

Всього у конкурсі "Молоде кіно" беруть участь 56 робіт молодих режисерів із різних куточків України.

Нагадаємо, що вже сьогодні, 10 вересня о 14:30 відбудеться урочисте закриття фестивалю вітчизняного кіно «Запорізька сінєрама - 2016», нагородження переможців конкурсу «Молоде кіно» та показ їх найкращих фільмів. Традиційно — вхід на усі заходи вільний.

Запрошуємо!

Підготувала Аліса Моргун

Фото автора

9 сентября 2016

9 вересня 2016 року "Запорізька сінерама" представляє "Український експеримент", повну версію "Зима у вогні" і ніч "Молодого кіно" – початок показів о 22:00. Судитимуть конкурсні "молоді" стрічки голова журі: Наталя Сумська – Народна артистка України і члени журі: Ігор Гармаш – директор Департаменту культури та туризму Запорізької міської ради, Віктор Гончаров – Заслужений артист України, Віктор Попов – режисер Запорізького обласного академічного музично-драматичного театру ім. В. Г. Магара, Сергій Андрієнко – кіно та телережисер.

НОМІНАЦІЇ:

  • Гран-прі кінофестивалю “Золотий козак”, грошова премія 10 000 грн;
  • Кращий ігровий фільм;
  • Кращий документальний фільм;
  • Кращий патріотичний фільм;
  • Кращий науково-популярний фільм;
  • Кращий соціальний ролик;
  • Краще духовне кіно;
  • Кращий музичний відеокліп;
  • Кращий анімаційний фільм;
  • Кращий фільм, знятий дітьми;
  • Краща режисерська робота;
  • Кращий сценарій;
  • Краща операторська робота;
  • Краще музичне оформлення;
  • Кращі візуальні ефекти;
  • Кращий монтаж;
  • Краща жіноча роль;
  • Краща роль другого плану;
  • Краща чоловіча роль;
  • Краща дитяча роль;
  • Приз глядацьких симпатій.

Приходьте на покази (вхід вільний), долучайтеся до голосування за улюблений фільм – у фойє кінотеатру імені О. Довженка м. Запоріжжя!

Урочисте закриття кінофестивалю вітчизняного кіно «Запорізька сінерама – 2016»10 вересня о 14:30 у Великій залі кінотеатру імені О. Довженка. Нагородження переможців конкурсу «Молоде кіно». Показ кращих фільмів конкурсної частини фестивалю. Вхід вільний.

Переглядайте Кінощоденник фестивалю "Запорізька сінерама"-2016 (оновлюється) у розділі Новини на сайті кіноконцертного залу імені О. Довженка м. Запоріжжя! Матеріали викладатимуться ще кілька днів після завершення фестивалю.

Підготувала Олена Гулая

 

9 сентября 2016

На "Сінераму" до Запоріжжя завітали творчі групи із Києва, Харкова, Херсона, Бердичіва, Кропивницького та Івано-Франківська.

Серед 56-ти конкурсних фільмів молодих режисерів із різних куточків України, представлених цього року на "Сінерамі" (ігрові короткометражні фільми, документальні, науково-популярні, відео кліпи, соціальні ролики, духовне кіно до 20 хвилин, не раніше 2015 року) є "наші запорізькі": "Не шукайте Спас на чужині" і "Жити наново" (автор Валентин Терлецький, режисер Світлана Кочкарьова, філія НТКУ «Запорізька регіональна дирекція», Україна).

«Не шукайте «Спас» на чужині» – телепрограма з циклу програм «Козацька звитяга» https://www.youtube.com/watch?v=NDhmT2i1g0k. Але вийшла не просто програма, а цілий міні – фільм про наше національне бойове мистецтво. Програма знайомить глядача з витоками, історією відродження та сучасністю козацького бойового мистецтва «Спас». Спас – це бойовий припас українського народу. Давнє бойове мистецтво, а також система виживання, лікування, самодопомоги і духовно-фізичного розвитку сформувалася ще в часи козаччини. Бойові традиції на початку 90-х років минулого століття почав збирати і систематизувати Олександр Притула – тепер Президент ВГО «Всеукраїнська Федерація «Спас». Історія відтворення бойового мистецтва козаків, проведення перших Всеукраїнських та Міжнародних фестивалів одноборств, створення дитячих і спортивних шкіл, літніх таборів вишкілу, боротьба за визнання «Спасу» національним видом спорту – все це знайшло відображення у програмі.

Автор – Валентин Терлецький
Режисер – Світлана Кочкарьова
Оператор – Ілля Гірник
Монтаж – Ганна Логвиненко
Ведучий – Олександр Притула
Відео належить Філії НТКУ «Запорізька регіональна дирекція».

СВІТЛАНА КОЧКАРЬОВА, режисер ЗОДТРК, голова Запорізького осередку НСКУ, магістр журналістики, викладач журналістики в ЗНТУ, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів телепрограм:

– Ми – Філія НТКУ «Запорізька регіональна дирекція» подали на конкурс "Запорізька сінерама" -2016 дві телевізійні програми, автори яких – Валентин Терлецький і Світлана Кочкарьова. Один фільм "Не Шукайте Спас на чужіні"  (назву придумав О. Притула) – це історія Запорізького Спаса, це великий рух, яким керує Олександр Леонтійович Притула, один з керівників сучасного Українського козацтва, і якому в цьому році виповнилося 20 років. Нам здалося цікавим зробити такий невеликий екскурс, огляд всіх напрямків цього руху у нас тут, в Запоріжжі. Ви побачите унікальні кадри першого фестивалю "Запорізький Спас" 1996 року.

А друга робота "Жити наново" – це дуже ексклюзивний матеріал, тому що на сьогоднішній день воїни, які приходять після АТО, потребують реабілітації. І в нашій програмі ми розкриваємо можливості засобів реабілітації воїнів АТО через призму козацької медицини. Справа в тому, що А. Л. Притула займається відродженням козацької медицини на підставі звичайно ж, традицій козацької медицини, і на сьогоднішній день є дуже позитивні приклади, коли учасники АТО проходять реабілітаційний курс.

Про один з таких випадків ми говоримо у нашій програмі, про хлопця, який повернувся після військових дій з АТО і мав втратити практично слух, лікарі йому прогнозували глухоту. Це документальне кіно, звичайно. І в результаті, завдяки козацькій медицині, завдяки тому, що хлопець активно займається "Запорізьким Спасом", сьогодні він чує чудово, і у нас є такий кадр вже, що герой тримає в руках українську бандуру. Ми знімали у Запорізькому військовому госпіталі, що був відновлений усіма українцями у 2014-2015 роках, у пансіонаті на Великому Лузі. Всі герої, яких Ви побачите – це учасники військових дій і люди, які їм допомагають.

Як режисер, я хочу сказати, що в цих програмах немає жодного чужого кадру. Все це – документальні кадри власного виробництва. Взагалі, я дуже люблю документальне кіно. Знаєте, сучасний ритм репортажного телебачення, на жаль, не дає працювати "як вчора". Адже для того, щоб пропустити героя через себе, не зіпсувати героя, що не підім'яти його під себе і свої ідеї, авторські заморочки, для того, щоб глибоко проникнути - потрібен час, потрібно, щоб ідея, яка народилася в Вашій голові, визріла. І ось сьогодні, на жаль, цієї можливості немає, ця динамічність і інформаційність хороша в новинах, а кінодокументалістика вимагає все-таки глибини.

Цікаво, що я – учасник багатьох фестивалів, а в цьому випадку я – співавтор фільмів. Мій співавтор - інформаційний журналіст, рок - музикант, поет, письменник, лідер групи "Декаданс" Валентин Терлецький. Він вперше доторкнувся до кінодокументалістики, він відкрив для себе нові горизонти.

Що ж стосується фестивалю, то дуже добре, що з'явилося "Молоде кіно". Дуже багато діячів мистецтва кажуть, що "давайте дорогу молодим!" Але все це на рівні розмов. А ось наше дійство "Запорізька синерама" доводить на практиці , що насправді реально сьогодні можна дати дорогу молодим.

Нагадаємо, 9 вересня 2016 року "Запорізька сінерама" представляє "Український експеримент", повну версію "Зима у вогні" і ніч "Молодого кіно" – початок показів о 22.00. Судитимуть конкурсні "молоді" стрічки голова журі: Наталя Сумська – Народна артистка України і члени журі: Ігор Гармаш – директор Департаменту культури та туризму Запорізької міської ради, Віктор Гончаров – Заслужений артист України, Віктор Попов – режисер Запорізького обласного академічного музично-драматичного театру ім. В. Г. Магара, Сергій Андрієнко – кіно та телережисер.

НОМІНАЦІЇ:

  • Гран-прі кінофестивалю “Золотий козак”, грошова премія 10 000 грн;
  • Кращий ігровий фільм;
  • Кращий документальний фільм;
  • Кращий патріотичний фільм;
  • Кращий науково-популярний фільм;
  • Кращий соціальний ролик;
  • Краще духовне кіно;
  • Кращий музичний відеокліп;
  • Кращий анімаційний фільм;
  • Кращий фільм, знятий дітьми;
  • Краща режисерська робота;
  • Кращий сценарій;
  • Краща операторська робота;
  • Краще музичне оформлення;
  • Кращі візуальні ефекти;
  • Кращий монтаж;
  • Краща жіноча роль;
  • Краща роль другого плану;
  • Краща чоловіча роль;
  • Краща дитяча роль;
  • Приз глядацьких симпатій.

Приходьте на покази (вхід вільний), долучайтеся до голосування за улюблений фільм – у фойє кінотеатру імені О. Довженка м. Запоріжжя!

Урочисте закриття кінофестивалю вітчизняного кіно «Запорізька сінерама – 2016»  10 вересня о 14.30 у Великій залі кінотеатру імені О. Довженка. Нагородження переможців конкурсу «Молоде кіно». Показ кращих фільмів конкурсної частини фестивалю. Вхід вільний.

Переглядайте Кінощоденник фестивалю "Запорізька сінерама"-2016 (оновлюється) у розділі Новини на сайті кіноконцертного залу імені О. Довженка м. Запоріжжя! Матеріали викладатимуться ще кілька днів після завершення фестивалю.

Підготувала Олена Гулая

8 сентября 2016

У четвер, 8 вересня 2016 року у кінотеатрі імені О. Довженка м. Запоріжжя відбулося урочисте відкриття XVIII фестивалю вітчизняного кіно “Запорізька сінерама”, у рамках якого відбудеться VII Всеукраїнський кінофестиваль “Молоде кіно” за підтримки Запорізької міської адміністрації та Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради.

Кінофестиваль "Запорізька сінерама" виник у Запоріжжі 18 років тому за ініціативи І. Черниш та Л.Зеленюк і традиційно має просвітницькі завдання щодо підтримки українського кіно. Це набуло особливої актуальності в останні роки.

«Дійсно дуже важливо зберегти і примножити у ці складні часи наше справжнє українське кіно, наше запорізьке кіно, наше молоде кіно. Я впевнений, що цей фестиваль має всі можливості цю важливу місію здійснити», – розповів про одну із пріорітетних цілей фестивалю Анатолій Пустоваров, заступник міського голови.

Вхід на всі заходи кінофестивалю, який щойно розпочався – вільний, тож кожен може насолодитися чудовим українським кіно, дізнатися про історію розвитку національних кінострічок та зануритися у дивовижний світ, створений великими майстрами своєї справи.

Багато цікавих людей запрошено на цьогорічний фест, серед яких найяскравішими постатями є Наталія Сумська, народна артистка України, голова журі конкурсу «Молоде кіно». Саме вона, разом з іншими членами журі, буде вирішувати, яке нове кіно, ще не відомого режисера, буде удостоєне честі отримати Гран-прі кінофестивалю “Золотий козак” 10 000 грн.

«Хай живе кіно!» – саме цими словами Сергій Тримбач, український кінокритик, кіносценаріст, кінознавець, голова НСКУ підкреслив урочисте відкриття «Запорізької сінерами-2016».

Після завершення церемонії відкриття глядачі передивилися на великому екрані улюблену стрічку "Білий птах з чорною ознакою" (реж. Юрій Іллєнко, у головних ролях Іван Миколайчук, Богдан Ступка, Лариса Кадочнікова, Українська РСР, 1970). Фільм представлений до ювілеїв цих видатних майстрів українського кіно.

Фестиваль "Запорізька сінерама" триватиме до 10 вересня, кінотеатр імені О. Довженка запрошує на покази усіх бажаючих.

"ЗАПОРІЗЬКА СІНЕРАМА"-2016: 9 вересня – "Український експеримент", повна версія "Зима у вогні" і кіноніч "Молоде кіно"

ДИВІТЬСЯ: Програма та графік показів XVIII кінофестивалю “ЗАПОРІЗЬКА СІНЕРАМА”

Кінощоденник фестивалю готує цікаві матеріали. Слідкуйте за новинами!

Підготували Аліса Моргун, Олена Гулая

8 сентября 2016

16:30 (Мала зала) – прес-конференція з творчими групами – авторами фільмів «Зима у вогні» (Ліна Кибанова та Едуард Курганський), альманаху документальних фільмів «Український експеримент» (режисер Ілля Гладштейн).

"Український експеримент" (реж. Ілля Гладштейн) – альманах короткометражних експериментальних фільмів молодих українських режисерів. Це п'ять документальних історій відносин між людиною і сучасними містами, серед яких Київ, Лісабон, Лос-Анджелес, Піски і Бровари. Світові прем'єри фільмів відбулися на третьому фестивалі Кіно і урбаністики "86". Серед учасників – переможці національного конкурсу документального кіно "Пальма Півночі".

«Зима в огне», повна назва фільму – «Зима в огне: Борьба Украины за свободу» – документальний фільм спільного виробництва США, Великої Британії та України. Офіційна прем'єра фільму відбулася 9 жовтня 2015 року на платформі Netflix. Премія «Оскар» за кращий документальний повнометражний фільм. Режисер: Євген Афінеевскій, композитор: Jasha Klebе, продюсери: Євген Афінеевскій, Ден Толмор.

Офіційний трейлер "Зима у вогні":

18:00 (Велика зала) – творча зустріч з гостями фестивалю. Показ повної версії документального фільму "Зима в огне" (Україна, Велика Британія, США, 2015).

20:00 (у фойє) – творче спілкування гостей фестивалю з глядачами.

22:00 (Велика зала) – відкритий нічний показ конкурсних робіт «Молодого кіно» для глядачів та журі. Глядацьке голосування на Приз глядацьких симпатій. Показ одного з фільмів альманаху документальних фільмів «Український експеримент». Жива музика (джаз-оркестр) та фудзона в фойє.

9 вересня голова журі "Запорізької сінерами"-2016 народна артистка України Наталія Сумська та члени журі: Ігор Гармаш – директор Департаменту культури та туризму Запорізької міської ради, Віктор Гончаров – Заслужений артист України, Віктор Попов – режисер обласного академічного музично-драматичного театру ім. В. Г. Магара, Сергій Андрієнко – кіно та телережисер оцінять більше 50-ти конкурсних фільмів, які представили митці із різних куточків України. 
 
Також журі "Запорізької сінерами" врахує думки глядачів, які мають змогу висловити їх у фойє кінотеатру імені Олександра Довженка 9-го вересня.  
 
Вперше за всю історію кінофеста на сайті кінотеатру імені О. Довженка у розділі Новини триває Кінощоденник, а кращий фільм "Молодого кіно" отримає грошову премію від Управління культури Запорізької міської ради у розмірі 10 000 грн.
 
Імена переможців стануть відомі 10 вересня, у день закриття кінофестивалю. Також 10 вересня пройде акція на підтримку ув'язненого у Росії українського митця кінорежисера Олега Сенцова. Долучайтеся, можна поставити підписи на підтримку Олега Сенцова у фойє кінотеатру, Ці підписи співвітчизників, за словами організаторів акції, побачить і сам арештант. 

Запрошуємо усіх глядачів на "Запорізьку сінераму"-2016! Вхід на всі покази - вільний. 

ДИВІТЬСЯ: Програма та графік показів XVIII кінофестивалю “ЗАПОРІЗЬКА СІНЕРАМА”

ЧИТАЙТЕ: АНОНС "ЗАПОРІЗЬКА СІНЕРАМА"-2016

Підготувала Олена Гулая

8 сентября 2016

XVIII фестиваль вітчизняного кіно "Запорізька сінерама" радо вітає видатних майстрів і знавців українського театру і кіно – Наталію Сумську, народну артистку України, лауреатку Шевченківської премії, актрису Національного академічного драматичного театру імені І. Франка і Сергія Тримбача – кінокритика, кінознавця, сценариста, лауреата Державної премії імені О. Довженка, голову НСКУ. 

Наталія Сумська – голова журі XVIII фестивалю вітчизняного кіно "Запорізька сінерама". 

ЗАПРОШУЄМО НА ПОКАЗИ! Вхід - вільний.

ДИВІТЬСЯ: Програма та графік показів XVIII кінофестивалю “ЗАПОРІЗЬКА СІНЕРАМА”

АНОНС:  “ЗАПОРІЗЬКА СІНЕРАМА-2016”

Фото – Сергій Бондаренко

 

7 сентября 2016

 

Цьогорічне свято кіно у місті Запоріжжя за участі столичних гостей – народної артистки України, голови журі кінофестивалю Наталії Сумської, відомого кінокритика Сергія Тримбача розпочнеться з роздумів про сьогодення і майбутнє українського кіно. До дискусії на відкритті долучаться представники місцевої влади, організатори, меценати, продюсери, молоді режисери і актори, журналісти – усі небайдужі творчі городяни, частина яких увійшла до складу журі.

У день відкриття кінофестивалю – 8 вересня 2016 року відбудеться показ улюбленої стрічки "Білий птах з чорною ознакою" (реж. Ю. Іллєнко, 1970), актуальної за змістом і сьогодні (Україна у геополітиці 20 ст., Друга світова війна, різні ідеології, відносини братів). У головних ролях: видатні майстри українського кіно Іван Миколайчук, Богдан Ступка, Лариса Кадочнікова.

8 вересня 2016 року

15:30 (Мала зала) – прес-конференція з майстрами українського кіно (Н. Сумська, С. Тримбач, м. Київ) на тему «Українське кіно. Вчора, сьогодні, завтра».

17:00 (Велика зала) – урочисте відкриття кінофестивалю вітчизняного кіно «Запорізька сінерама – 2016».

Ретроспективний показ фільму "Білий птах з чорною ознакою" (реж. Юрій Іллєнко, у головних ролях Іван Миколайчук, Богдан Ступка, Лариса Кадочнікова, Українська РСР, 1970).

«Білий птах з чорною ознакою» — український художній фільм режисера Юрія Іллєнка, який розповідає трагічну історію сім'ї Дзвонарів під час військових дій. Знятий 1970 року на кіностудії імені Олександра Довженка. Українське поетичне кіно. Події фільму відбуваються з 1937 по 1947 рік на Буковині, нині Чернівецька область Західної України, в українському селищі на річці Черемош, прикордонному з Румунією. Премії: 1971 — Золота медаль — Московський міжнародний кінофестиваль (Юрію Іллєнку). 1971 — Медаль Миру ООН (Юрію Іллєнку), 1972 — Відбіркова премія «Срібні сирени» — МКФ у Сорренто (Італія), 1988 — Державна премія Української РСР ім. Шевченко — «За створення різнопланових національних образів у кіно» (посмертно) Івану Миколайчуку, премію „Срібні сирени“ в Соренто, Італія, гран-прі „Золота пектораль шаха Ірану“ МКФ в Тегерані, дипломи МКФ у Сан-Франциско, Бєлграді, Токіо, Сіднеї, Мельбурні та ін.

19:30 (у фойє) - спілкування гостей фестивалю з глядачами про вітчизняний кінематограф (Н. Сумська, С. Тримбач м. Київ).

ЗАПРОШУЄМО! Вхід на всі заходи - вільний.

ДИВІТЬСЯ: Програма та графік показів XVIII кінофестивалю “ЗАПОРІЗЬКА СІНЕРАМА”

Підготувала Олена Гулая

7 сентября 2016

Організатори фестивалю вітчизняного кіно "Запорізька сінерама"-2016 привернули увагу до підтримки українського режисера Олега Сенцова, який нині відбуває термін ув'язнення у колонії суворого режиму в Якутії. Термін 20 років отримав від правосуддя Російської Федерації за "кримський тероризм".

Відсьогодні у фойє кінотеатра імені Олександра Довженка м. Запоріжжя розміщено фото Олега Сенцова, а у день закриття кінофестивалю "Запорізька сінерама" 10 вересня 2016 року митці "Молодого кіно" проведуть громадську акцію підтримки.

Людмила Зеленюк, директор кіноконцертного залу імені Олександра Довженка м. Запоріжжя:

-  По всіх містах України і за кордоном проходять громадські акції на підтримку українського режисера і політичного в'язня кримчанина Олега Сенцова. Ідею провести подібну акцію у Запоріжжі у рамках кінофестивалю "Запорізька сінерама" ми узгодили з Оргкомітетом. Сенцова підтримують запорізькі журналісти і громадськість, молоді митці. Сьогодні українцям треба об'єднатися навколо існуючих проблем, а тим більше висловити підтримку режисеру за гратами.

Анастасія Сімова, журналістка телеканалу "МТМ" м. Запоріжжя:

- "МТМ" та багато колег журналістів Запоріжжя долучимося до громадської акції на підтримку Олега Сенцова. Ми вже виходили на одиночний пікет проти дій Росії стосовно засудження кримчан і робили сюжети на день народження Олега Сенцова.

Нагадаємо, громадянин України режисер і письменник Олег Сенцов був затриманий 11 травня 2014 року працівниками ФСБ у Криму. Його звинуватили в скоєнні терористичних актів на півострові, який окуповано Російською Федерацією. У серпні 2015 року суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Режисер назвав справу політичною і сфабрикованою і заявив про застосування тортур. Олег Сенцов відбуває покарання на зоні у Якутії. По справі "кримських терористів" засуджено також громадянина України Олександра Кольченка, якому дали 10 років і етапували до колонії в Челябінську область...

Митець Олег Сенцов написав лист до українців, в якому виступив проти свого звільнення за будь-яку ціну. Засуджені у Росії політв'язні Олег Сенцов і Олександр Кольченко просять українців писати їм. Вітчизняна українська і світова громадськість висловлюють активну підтримку засудженим кримчанам.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: Отчет дело "крымских террористов" http://ru.odfoundation.eu/a/6841,otchet-delo-krymskih-terroristov

Підготувала Олена Гулая

7 сентября 2016

7 вересня після зустрічі з режисером Остапом Костюком і допрем'єрного показу його мистецької документальної стрічки "Жива ватра" (Україна, 2013) про сучасне життя трьох поколінь гуцульських вівчарів, "Запорізька сінерама"-2016 спитала глядачів про їхні відчуття.

Учениці загальноосвітньої школи "Основа" м. Запоріжжя (15 років):

Аріна: 

- Я - гуцулка за походженням. Моя сім'я переїхала сюди до Запоріжжя. Для мене цеЙ фільм дуже зрозумілий, я розумію без субтитрів увесь цей діалект, на якій мові вони говорять. Фільм красивий і добрий. 

Ксюша: 

- А я ніколи не була у Карпатах, все, що я побачила, для мене було дивним: природа, краєвиди, побут, діалект. 

Павло, мешканець Запорізького краю (до 60 років):

- Дуже приємний фільм, начебто ми погуляли по Карпатах, у горах. Мені багато розповідали про красу Карпат, але я за все життя був лише один раз на скелі Довбуша і все. Дуже хотів би побувати ще раз. Як мені покійний батько казав: покажіть мені вівцю - я руб дам. Я б теж хотів, щоб запоріжці мали змогу поїхати туди до Карпат, і люди звідти до нас також, на Запоріжжя. Це було б дуже добре. 

Анастасія Сімова, редактор телеканалу "МТМ" (до 30 років):

- Якщо чесно, я відчула якийсь спокій і смуток. Смуток від того, що деяким людям приходиться так важко жити, і особливий смуток від героя - старої людини, яка залишилася одна, котра не знає як себе примінити, куди себе подіти, коли померла кохана людина. Ці емоції, коли ти бачиш, як живуть три покоління і як молодого хлопчика чекає, можливо, та сама доля, що і старого дідуся. Ось це і викликало смуток. 

Віталій, оператор телеканалу "МТМ" (до 30 років):

- Мені сподобалась основна думка і назва "Жива ватра". Добре показаний зв'язок покоління з поколінням. 

Ніна, мешканка Запоріжжя, родом із Донбасу (до 50 років):

- Я вперше побачила, як працюють люди у Карпатах, щоб прогодувати свої сім'ї, це важка праця. Мені було цікаво подивитися про життя західних українців. І також у мене в роду є гуцули, тільки вони давно переїхали на схід України. Я фактично є напівгуцулка. 

Мешканка Запоріжжя, етнічна росіянка родом з Поволжжя (до 50 років):

- Мені дуже давно хотілося подивитися побут Карпат. Мені сподобалось, що дітей привчають до такої праці, яка виховує людину, силу волі, витримку. Оці умови, в яких вони працюють, і їм треба кілька місяців бути у горах. І головне, що кажуть ці люди - це свобода. Це багато означає, але не кожний таку працю витримає, думаю так. Я буду тепер своїм дітям і онукам розповідати, щоб більше поважали гуцулів-жителів Карпат. 

Марія, мешкає у Запоріжжі півстоліття, родом із Донеччини (до 75 років):

- Мені стало дуже жалко наш український народ. Тому що я все це пережила, тільки у Донецьку після Великої Вітчизняної війни. Те, що показали нам - це виживання людей. На Донеччині люди все життя працювали на шахтах або як я - у полі. Я з третього класу працювала у полі з 5-ої ранку і до пізнього вечора. 

Підготувала Олена Гулая

 
7 сентября 2016

Перед стартом кінофестивалю "Запорізька сінерама" у кінотеатрі ім. Довженка презентували стрічку Остапа Костюка "Жива ватра"

(фото depo.ua)

Напередодні відкриття кінофестивалю "Запорізька сінерама" жителям міста показали стрічку "Жива ватра" українського режисера Остапа Костюка, яка з’явиться у всеукраїнському прокаті лише 29-го вересня. Презентація стрічки відбулася сьогодні, 7 вересня, у кінотеатрі ім. Довженка, повідомляє кореспондент порталу Depo.Запоріжжя.
 
Остап Костюк працював над "Живою ватрою" чотири роки. Процес зйомок затягнувся через брак фінансування та непросту ситуацію в країні. Три роки знімальна група працювала за власні кошти на ентузіазмі. Лише вигравши конкурс у Держкіно, вдалося завершити стрічку за отримані кошти, розповів режисер.
 

Фільм розповідає про життя гуцульських вівчарів у Карпатах Причому, автор зосередився не на вишуканому колориті та оригінальній культурі, а на повсякденних проблемах людей. Документальна історія розповідає про три покоління пастухів. "У нас старший літній герой – 84 роки має, хлопчик маленький десь 11 років і середній це 39-річний герой. Таким чином ми показуємо традицію в цілісності, тобто через три покоління, що таке пастух, що таке чоловіча робота і, що таке мужність без війни. Це досить занедбано економічний край, тому що там люди живуть тільки з власних рук, ніякої індустрії звичайно там немає і один з таких способів виживати – це господарство, але зараз цей сир, який вони продають, коштує дуже дешево на локальному ринку, відповідно вони не виживають з цього" – каже Остап Костюк.

(фото depo.ua)

Хоч у всеукраїнському прокаті, фільм "Жива ватра" з'явиться лише 29-го вересня, у світі його вже встигли оцінити. Стрічка "взяла" престижні нагороди на різноманітних міжнародних кінофестивалях у США, Канаді, Білорусі та навіть у рідній Україні.

На цьогорічному кінофестивалі крім "Живої ватри", безкоштовно покажуть відомі фільми вітчизняних режисерів "Білий птах з чорною ознакою", "Зима у вогні" та "Український експеримент". Стартує кінофестиваль завтра, 8-го вересня.

Оригінал новини.

"Запорізька сінерама"-2016 готує інтерв'ю з режисером фільму "Жива ватра" Остапом Костюком. Слідкуйте за новинами!

6 сентября 2016

 

Цьогорічне свято кіно у місті Запоріжжя за участі столичних гостей – народної артистки України, голови журі кінофестивалю Наталії Сумської, відомого кінокритика Сергія Тримбача розпочнеться з роздумів про сьогодення і майбутнє українського кіно. До дискусії на відкритті долучаться представники місцевої влади, організатори, меценати, продюсери, молоді режисери і актори, журналісти – усі небайдужі творчі городяни, частина яких увійшла до складу журі.

У день відкриття кінофестивалю – 8 вересня 2016 року відбудеться показ улюбленої стрічки "Білий птах з чорною ознакою" (реж. Ю. Іллєнко, 1970), актуальної за змістом і сьогодні (Україна у геополітиці 20 ст., Друга світова війна, різні ідеології, відносини братів). У головних ролях: видатні майстри українського кіно Іван Миколайчук, Богдан Ступка, Лариса Кадочнікова.

8 вересня 2016 року

15:30 (Мала зала) – прес-конференція з майстрами українського кіно (Н. Сумська, С. Тримбач, м. Київ) на тему «Українське кіно. Вчора, сьогодні, завтра».

17:00 (Велика зала) – урочисте відкриття кінофестивалю вітчизняного кіно «Запорізька сінерама – 2016».

Ретроспективний показ фільму "Білий птах з чорною ознакою" (реж. Юрій Іллєнко, у головних ролях Іван Миколайчук, Богдан Ступка, Лариса Кадочнікова, Українська РСР, 1970).

«Білий птах з чорною ознакою» — український художній фільм режисера Юрія Іллєнка, який розповідає трагічну історію сім'ї Дзвонарів під час військових дій. Знятий 1970 року на кіностудії імені Олександра Довженка. Українське поетичне кіно. Події фільму відбуваються з 1937 по 1947 рік на Буковині, нині Чернівецька область Західної України, в українському селищі на річці Черемош, прикордонному з Румунією. Премії: 1971 — Золота медаль — Московський міжнародний кінофестиваль (Юрію Іллєнку). 1971 — Медаль Миру ООН (Юрію Іллєнку), 1972 — Відбіркова премія «Срібні сирени» — МКФ у Сорренто (Італія), 1988 — Державна премія Української РСР ім. Шевченко — «За створення різнопланових національних образів у кіно» (посмертно) Івану Миколайчуку, премію „Срібні сирени“ в Соренто, Італія, гран-прі „Золота пектораль шаха Ірану“ МКФ в Тегерані, дипломи МКФ у Сан-Франциско, Бєлграді, Токіо, Сіднеї, Мельбурні та ін.

19:30 (у фойє) - спілкування гостей фестивалю з глядачами про вітчизняний кінематограф (Н. Сумська, С. Тримбач м. Київ).

ЗАПРОШУЄМО! Вхід на всі заходи - вільний.

ДИВІТЬСЯ: Програма та графік показів XVIII кінофестивалю “ЗАПОРІЗЬКА СІНЕРАМА”

Підготувала Олена Гулая

6 сентября 2016

Запоріжці першими побачать цю зворушливу документальну стрічку на широкому екрані і зустрінуться з її творцями. Українська кіноісторія “Жива ватра” отримала численні міжнародні нагороди. Прем'єра в Україні – 29 вересня.

 

7 вересня

11:00 (Мала зала) – прес-конференція за участі режисера і сценариста документального фільму "Жива ватра" Остапа Костюка і творчої групи.

12:00 (Велика зала) допрем'єрний показ документального фільму "Жива ватра" (Україна, 2013). «Жива ватра» — український мистецький документальний фільм режисера Остапа Костюка. Фільм розповідає про життя вівчарів українських Карпат і долю традиційного ремесла в контексті сучасного світу. Це фільм про життя, про традицію, про конфлікт двох світів — сучасного і древнього, про природу гір, про долю людську, про любов, про родину, про місце під сонцем, про вогонь живий і про вівчарство — усе це в голові маленького хлопчика, котрий, може, стане пастухом — Іванка. 2015 — Спеціальний Приз журі (Special Jury Prize) Канадського міжнародного фестивалю документального кіно Hot Docs. 2015 — Спеціальний диплом журі Одеського міжнародного кінофестивалю. 2015 — Диплом міжнародного кінофестивалю «Лістапад[ru]» (Мінськ, Білорусь). 2016 — Нагорода за операторську роботу на Salem Film Fest (США).

ЗАПРОШУЄМО! Вхід на всі заходи – вільний.

ДИВІТЬСЯ: Програма та графік показів XVIII кінофестивалю “ЗАПОРІЗЬКА СІНЕРАМА”

Підготувала Олена Гулая

6 сентября 2016

Допрем'єрний показ документального фільму "Жива ватра" (2013) і повна версія "Зима в огне" (2015), мистецькі проекти "Український експеримент" і нічне "Молоде кіно" за участі вітчизняних кінозірок Наталії Сумської, Сергія Тримбача, Остапа Костюка, Іллі Гладштейна, Ліни Кібанової, Едуарда Курганського, запорізьких митців, ретроспектива "Білий птах з чорною відзнакою" (1970) пам'яті видатних майстрів Юрія Іллєнка, Івана Миколайчука і Богдана Ступки, а також - зустрічі, прес-конференції, джаз-оркестр, майстер-класи, фуршет на катері і грошова нагорода молодим кінематографістам - такою буде цьогорічна "Запорізька синерама", яка запрошує до кінотеатру імені Олександра Довженка з 1 до 10 вересня 2016 року.

Наша "Запорізька сінерама" - це яскравий на півдні України і абсолютно соціальний проект, вхід на всі покази і заходи традиційно вільний, наш глядач цього року буде просто у захваті!", - розповіла у прес-центрі "Журналіст" директор кіноконцертного імені О. Довженка Людмила Зеленюк.

У вересні 2016 року місцевий кінофест "Запорізька сінерама" відзначить 18-річчя, в його рамках відбудеться VII Всеукраїнський кінофестиваль “Молоде кіно”. Останні два роки організатори Запорізька міська адміністрація, Департамент культури і туризму Запорізької міської ради і кіноконцертний зал ім. О. Довженка стрімко йдуть до своєї мети: привернути увагу до робіт молоді українських спеціалістів галузі кіновиробництва, сприяти спілкуванню та обміну досвідом між учасниками та членами журі та розвинути молодіжне кіновиробництво у Запорізькому краї. Також ці два роки "Запорізька сінерама" має підтримку від меценатів, які у 2016 році вперше дадуть гран прі 10 000 грн переможцям проекту "Молоде кіно".

"Сьогоднішній біль нашої України ми переживаємо разом із нашим народом. Також усі ці роки ми піднімаємо рівень діяльності нашого кінотеатру, головне, тому, що він носить ім'я великого українського режисера Олександра Довженка. 18 років тому тут, у кінотеатрі, була нічна дискотека і засилля американської кінопродукції, і у Запоріжжі ніколи не було ніякого фестивалю...

Читати далі...

Підготувала Олена Гулая

6 сентября 2016

Прес-конференція з творцем альманаха документальних фільмів "Український експеримент режисером Іллєю Гладштейном відбудеться 9 вересня о 16.30 в Малому залі. Вхід – вільний.

ДИВІТЬСЯ: Програма та графік показів XVIII кінофестивалю “ЗАПОРІЗЬКА СІНЕРАМА”

АНОНС: "Запорізька сінерама"-2016 презентує фільми українських патріотів - з першого вересня

Підготувала Олена Гулая

2 сентября 2016

Киноконцертный зал им. А. Довженко поздравил детей в первый осенний день с началом учебного года. На празднике дети с удовольствием участвовали в танцевально-игровой программе, после чего посмотрели мультфильм «Секреты домашних животных».

Отдельное поздравление от кинотеатра всем педагогам города Запорожья. Желаем всем здоровья, терпения, творческих успехов и достойных зарплат.

 
2 сентября 2016

1 сентября киноконцертный зал им. А. Довженко совместно с областным Фондом милосердия поздравил детей  с ограниченными возможностями с наступающим новым учебным годом. Дети получили подарки, положительные эмоции и посмотрели мультфильм «Мишки Буни: тайна цирка».

2 сентября 2016

 29 августа в Киноконцертном зале им. А. Довженко прошла городская конференция, посвященная началу учебного года.  Учителей поздравил с наступающим праздником городской голова Владимир Буряк.

2 сентября 2016

27 августа в киноконцертном зале им. А. Довженко  состоялся для будущих первоклашек, родители которых работают на ПАО «Запорожкокс» праздник «Первый раз в первый класс». На празднике присутствовали Генеральный директор комбината В.А. Литовко, который вручил детям памятные подарки. Праздник завершился просмотром мультфильма «Мишки Буни: Тайна цирка».

2 сентября 2016

26 серпня в кіноконцертному залі ім. О. Довженка вшанували пам*ять Івана Франка, визначну особистість, яка народилась 160 років назад і все своє життя прагнула незалежності Україні та боролась за неї. На святі діти познайомились з творчістю І. Франка та подивились мультфільм «Лис Микита».

2 сентября 2016

20 августа в Киноконцертном зале им. А. Довженко состоялась встреча с американским режиссером украинского происхождения Дэмиэном Колодием. Также горожанам представили его документальный фильм «Воля або смерть».

 Предыдущая  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...  Следующая