ГОЛОСУЙМО! "Запорізька сінерама"-2016 презентує фільми про національне бойове мистецтво "Спас" та козацьку медицину для воїнів АТО

9 сентября 2016

На "Сінераму" до Запоріжжя завітали творчі групи із Києва, Харкова, Херсона, Бердичіва, Кропивницького та Івано-Франківська.

Серед 56-ти конкурсних фільмів молодих режисерів із різних куточків України, представлених цього року на "Сінерамі" (ігрові короткометражні фільми, документальні, науково-популярні, відео кліпи, соціальні ролики, духовне кіно до 20 хвилин, не раніше 2015 року) є "наші запорізькі": "Не шукайте Спас на чужині" і "Жити наново" (автор Валентин Терлецький, режисер Світлана Кочкарьова, філія НТКУ «Запорізька регіональна дирекція», Україна).

«Не шукайте «Спас» на чужині» – телепрограма з циклу програм «Козацька звитяга» https://www.youtube.com/watch?v=NDhmT2i1g0k. Але вийшла не просто програма, а цілий міні – фільм про наше національне бойове мистецтво. Програма знайомить глядача з витоками, історією відродження та сучасністю козацького бойового мистецтва «Спас». Спас – це бойовий припас українського народу. Давнє бойове мистецтво, а також система виживання, лікування, самодопомоги і духовно-фізичного розвитку сформувалася ще в часи козаччини. Бойові традиції на початку 90-х років минулого століття почав збирати і систематизувати Олександр Притула – тепер Президент ВГО «Всеукраїнська Федерація «Спас». Історія відтворення бойового мистецтва козаків, проведення перших Всеукраїнських та Міжнародних фестивалів одноборств, створення дитячих і спортивних шкіл, літніх таборів вишкілу, боротьба за визнання «Спасу» національним видом спорту – все це знайшло відображення у програмі.

Автор – Валентин Терлецький
Режисер – Світлана Кочкарьова
Оператор – Ілля Гірник
Монтаж – Ганна Логвиненко
Ведучий – Олександр Притула
Відео належить Філії НТКУ «Запорізька регіональна дирекція».

СВІТЛАНА КОЧКАРЬОВА, режисер ЗОДТРК, голова Запорізького осередку НСКУ, магістр журналістики, викладач журналістики в ЗНТУ, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів телепрограм:

– Ми – Філія НТКУ «Запорізька регіональна дирекція» подали на конкурс "Запорізька сінерама" -2016 дві телевізійні програми, автори яких – Валентин Терлецький і Світлана Кочкарьова. Один фільм "Не Шукайте Спас на чужіні"  (назву придумав О. Притула) – це історія Запорізького Спаса, це великий рух, яким керує Олександр Леонтійович Притула, один з керівників сучасного Українського козацтва, і якому в цьому році виповнилося 20 років. Нам здалося цікавим зробити такий невеликий екскурс, огляд всіх напрямків цього руху у нас тут, в Запоріжжі. Ви побачите унікальні кадри першого фестивалю "Запорізький Спас" 1996 року.

А друга робота "Жити наново" – це дуже ексклюзивний матеріал, тому що на сьогоднішній день воїни, які приходять після АТО, потребують реабілітації. І в нашій програмі ми розкриваємо можливості засобів реабілітації воїнів АТО через призму козацької медицини. Справа в тому, що А. Л. Притула займається відродженням козацької медицини на підставі звичайно ж, традицій козацької медицини, і на сьогоднішній день є дуже позитивні приклади, коли учасники АТО проходять реабілітаційний курс.

Про один з таких випадків ми говоримо у нашій програмі, про хлопця, який повернувся після військових дій з АТО і мав втратити практично слух, лікарі йому прогнозували глухоту. Це документальне кіно, звичайно. І в результаті, завдяки козацькій медицині, завдяки тому, що хлопець активно займається "Запорізьким Спасом", сьогодні він чує чудово, і у нас є такий кадр вже, що герой тримає в руках українську бандуру. Ми знімали у Запорізькому військовому госпіталі, що був відновлений усіма українцями у 2014-2015 роках, у пансіонаті на Великому Лузі. Всі герої, яких Ви побачите – це учасники військових дій і люди, які їм допомагають.

Як режисер, я хочу сказати, що в цих програмах немає жодного чужого кадру. Все це – документальні кадри власного виробництва. Взагалі, я дуже люблю документальне кіно. Знаєте, сучасний ритм репортажного телебачення, на жаль, не дає працювати "як вчора". Адже для того, щоб пропустити героя через себе, не зіпсувати героя, що не підім'яти його під себе і свої ідеї, авторські заморочки, для того, щоб глибоко проникнути - потрібен час, потрібно, щоб ідея, яка народилася в Вашій голові, визріла. І ось сьогодні, на жаль, цієї можливості немає, ця динамічність і інформаційність хороша в новинах, а кінодокументалістика вимагає все-таки глибини.

Цікаво, що я – учасник багатьох фестивалів, а в цьому випадку я – співавтор фільмів. Мій співавтор - інформаційний журналіст, рок - музикант, поет, письменник, лідер групи "Декаданс" Валентин Терлецький. Він вперше доторкнувся до кінодокументалістики, він відкрив для себе нові горизонти.

Що ж стосується фестивалю, то дуже добре, що з'явилося "Молоде кіно". Дуже багато діячів мистецтва кажуть, що "давайте дорогу молодим!" Але все це на рівні розмов. А ось наше дійство "Запорізька синерама" доводить на практиці , що насправді реально сьогодні можна дати дорогу молодим.

Нагадаємо, 9 вересня 2016 року "Запорізька сінерама" представляє "Український експеримент", повну версію "Зима у вогні" і ніч "Молодого кіно" – початок показів о 22.00. Судитимуть конкурсні "молоді" стрічки голова журі: Наталя Сумська – Народна артистка України і члени журі: Ігор Гармаш – директор Департаменту культури та туризму Запорізької міської ради, Віктор Гончаров – Заслужений артист України, Віктор Попов – режисер Запорізького обласного академічного музично-драматичного театру ім. В. Г. Магара, Сергій Андрієнко – кіно та телережисер.

НОМІНАЦІЇ:

  • Гран-прі кінофестивалю “Золотий козак”, грошова премія 10 000 грн;
  • Кращий ігровий фільм;
  • Кращий документальний фільм;
  • Кращий патріотичний фільм;
  • Кращий науково-популярний фільм;
  • Кращий соціальний ролик;
  • Краще духовне кіно;
  • Кращий музичний відеокліп;
  • Кращий анімаційний фільм;
  • Кращий фільм, знятий дітьми;
  • Краща режисерська робота;
  • Кращий сценарій;
  • Краща операторська робота;
  • Краще музичне оформлення;
  • Кращі візуальні ефекти;
  • Кращий монтаж;
  • Краща жіноча роль;
  • Краща роль другого плану;
  • Краща чоловіча роль;
  • Краща дитяча роль;
  • Приз глядацьких симпатій.

Приходьте на покази (вхід вільний), долучайтеся до голосування за улюблений фільм – у фойє кінотеатру імені О. Довженка м. Запоріжжя!

Урочисте закриття кінофестивалю вітчизняного кіно «Запорізька сінерама – 2016»  10 вересня о 14.30 у Великій залі кінотеатру імені О. Довженка. Нагородження переможців конкурсу «Молоде кіно». Показ кращих фільмів конкурсної частини фестивалю. Вхід вільний.

Переглядайте Кінощоденник фестивалю "Запорізька сінерама"-2016 (оновлюється) у розділі Новини на сайті кіноконцертного залу імені О. Довженка м. Запоріжжя! Матеріали викладатимуться ще кілька днів після завершення фестивалю.

Підготувала Олена Гулая