Запрошуємо на урочисте відкриття XVIII фестивалю вітчизняного кіно “Запорізька сінерама” – 8 вересня!

6 сентября 2016

 

Цьогорічне свято кіно у місті Запоріжжя за участі столичних гостей – народної артистки України, голови журі кінофестивалю Наталії Сумської, відомого кінокритика Сергія Тримбача розпочнеться з роздумів про сьогодення і майбутнє українського кіно. До дискусії на відкритті долучаться представники місцевої влади, організатори, меценати, продюсери, молоді режисери і актори, журналісти – усі небайдужі творчі городяни, частина яких увійшла до складу журі.

У день відкриття кінофестивалю – 8 вересня 2016 року відбудеться показ улюбленої стрічки "Білий птах з чорною ознакою" (реж. Ю. Іллєнко, 1970), актуальної за змістом і сьогодні (Україна у геополітиці 20 ст., Друга світова війна, різні ідеології, відносини братів). У головних ролях: видатні майстри українського кіно Іван Миколайчук, Богдан Ступка, Лариса Кадочнікова.

8 вересня 2016 року

15:30 (Мала зала) – прес-конференція з майстрами українського кіно (Н. Сумська, С. Тримбач, м. Київ) на тему «Українське кіно. Вчора, сьогодні, завтра».

17:00 (Велика зала) – урочисте відкриття кінофестивалю вітчизняного кіно «Запорізька сінерама – 2016».

Ретроспективний показ фільму "Білий птах з чорною ознакою" (реж. Юрій Іллєнко, у головних ролях Іван Миколайчук, Богдан Ступка, Лариса Кадочнікова, Українська РСР, 1970).

«Білий птах з чорною ознакою» — український художній фільм режисера Юрія Іллєнка, який розповідає трагічну історію сім'ї Дзвонарів під час військових дій. Знятий 1970 року на кіностудії імені Олександра Довженка. Українське поетичне кіно. Події фільму відбуваються з 1937 по 1947 рік на Буковині, нині Чернівецька область Західної України, в українському селищі на річці Черемош, прикордонному з Румунією. Премії: 1971 — Золота медаль — Московський міжнародний кінофестиваль (Юрію Іллєнку). 1971 — Медаль Миру ООН (Юрію Іллєнку), 1972 — Відбіркова премія «Срібні сирени» — МКФ у Сорренто (Італія), 1988 — Державна премія Української РСР ім. Шевченко — «За створення різнопланових національних образів у кіно» (посмертно) Івану Миколайчуку, премію „Срібні сирени“ в Соренто, Італія, гран-прі „Золота пектораль шаха Ірану“ МКФ в Тегерані, дипломи МКФ у Сан-Франциско, Бєлграді, Токіо, Сіднеї, Мельбурні та ін.

19:30 (у фойє) - спілкування гостей фестивалю з глядачами про вітчизняний кінематограф (Н. Сумська, С. Тримбач м. Київ).

ЗАПРОШУЄМО! Вхід на всі заходи - вільний.

ДИВІТЬСЯ: Програма та графік показів XVIII кінофестивалю “ЗАПОРІЗЬКА СІНЕРАМА”

Підготувала Олена Гулая