Фестиваль у самому розквіті: на "Сінерамі" – конференція з творчими групами

10 сентября 2016

9 вересня у кінотеатрі імені О. Довженка у рамках кінофестивалю «Запорізька сінєрама - 2016» відбулася прес – конференція з творчими групами – авторами фільмів «Зима у вогні» та альманаху документальних фільмів «Український експеримент».

Ліна Клебанова — журналіст, оператор, продюсер фільму «Зима у вогні», Едуард Курганський — учасник фільму та засновник телетрансляції з Майдану та Ілля Гладштейн — режисер кінострічки «Український експеримент», один з організаторів фестивалю Кіно і урбаністики «86» приїхали на "Запорізьку сінераму" для того, щоб поділитися з нами усіма подробицями та цікавими історіями із світу кінозйомок.

«Зима у вогні: Боротьба України за свободу» – це документальний фільм про події Майдану, від самого його зародження до кінця. Унікальність картини полягає у тому, що на даний момент – це єдина збірка усіх подій з точки зору українців, тих людей, що вийшли заради нового майбутнього України.

«Більше трьохсот операторів, семеро чоловік були у нас поранені, ми витягали хлопчика з в'язниці, якому загрожувало 15 років – так виник матеріал. І коли вже закінчувався Майдан, ми розуміли, що у нас на руках є величезний обсяг хронікального, по суті, матеріалу. Тоді й виникла думка, що потрібно спробувати зібрати все це таким чином, щоб це побачили на Заході», — розповідає про історію створення фільму «Зима у вогні» Ліна Клебанова.

Цікавим фактом є те, що весь фільм є громадянським проектом, і знімався він без будь-яких залучених ззовні коштів.

«Цей фільм про те, як громадянське суспільство, як люди створюють історію, створюють своє життя, створюють країну. Це зовсім не та політика до якої ми звикли. І той момент, що в Україні політика утворюється людьми – це стало одкровенням для мене саме завдяки фільму» – поділився своїми почуттями Едуард Курганський.

«Український експеримент» – альманах короткометражних експериментальних фільмів, п’ять документальних історій стосунків між людиною та сучасними містами (Київ, Лісабон, Лос-Анжелес, Піски та Бровари)

«Ми зараз у такому суспільстві знаходимося, коли воно здатне сприймати нове, і далі змінюватися, і це величезний результат. Люди можуть ділитися експериментальним кіно, з одного боку, а з іншого – знімати (тобто п’ять режисерів «Українського експерименту» не мають дипломів). І те, що є кінотеатри, які готові його показувати, є великим свідченням позитивних змін» — висловив свою думку Ілля Гладштейн.

Після завершення прес-конференції у Великій залі розпочався показ фільму «Зима у вогні». А о 22.00 годині стартувала кіноніч, на якій були представлені праці молодих режисерів, що подали свої заявки до конкурсу.

Голова журі конкурсу - Народна артистка України Наталія Сумська. До складу журі "Запорізької сінерами"-2016 також увійшли Ігор Гармаш – директор Департаменту культури та туризму Запорізької міської ради, Віктор Гончаров – Заслужений артист України, Віктор Попов – режисер Запорізького обласного академічного музично-драматичного театру ім. В. Г. Магара, Сергій Андрієнко – кіно та телережисер. Глядач висловив свої думки у фойє за допомоги анкетування.

Всього у конкурсі "Молоде кіно" беруть участь 56 робіт молодих режисерів із різних куточків України.

Нагадаємо, що вже сьогодні, 10 вересня о 14:30 відбудеться урочисте закриття фестивалю вітчизняного кіно «Запорізька сінєрама - 2016», нагородження переможців конкурсу «Молоде кіно» та показ їх найкращих фільмів. Традиційно — вхід на усі заходи вільний.

Запрошуємо!

Підготувала Аліса Моргун

Фото автора