Як "Запорізька сінерама"-2016 на Хортиці побувала (фоторепортаж)

12 сентября 2016

9 вересня для учасників XVIII кінофестивалю вітчизняного кіно "Запорізька сінерама", у рамках якого пройшов VII Всеукраїнський кінофестиваль-конкурс “Молоде кіно”, було організовано екскурсію на легендарний острів Хортиця - найбільший острів на Дніпрі, унікальний природний комплекс, історичний і духовний центр Запорізького краю і всієї України – Національний заповідник. 

Кіномитців із різних куточків України вітали запорізькі козаки, які показали майстерність і побут побратимів із минулого славетного козацтва. Також цьгорічна "Сінерама" презентувала фільми про Всеукраїнський рух "Запорізький Спас" і козацьку медицину, яка виліковує навіть важко поранених воїнів АТО.

СВІТЛАНА КОЧКАРЬОВА, режисер ЗОДТРК, голова Запорізького осередку НСКУ, магістр журналістики, викладач журналістики в ЗНТУ, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів телепрограм:

– Ми – Філія НТКУ «Запорізька регіональна дирекція» подали на конкурс "Запорізька сінерама"-2016 дві телевізійні програми, автори яких – Валентин Терлецький і Світлана Кочкарьова. Один фільм "Не Шукайте Спас на чужіні" (назву придумав О. Л. Притула) – це історія Запорізького Спаса, це великий рух, яким керує Олександр Леонтійович Притула, один з керівників сучасного Українського козацтва, і якому в цьому році виповнилося 20 років. Нам здалося цікавим зробити такий невеликий екскурс, огляд всіх напрямків цього руху у нас тут, в Запоріжжі. Ви побачите унікальні кадри першого фестивалю "Запорізький Спас" 1996 року.
 
А друга робота "Жити наново" ("Кращий патріотичний фільм" "Запорізької сінерами"-2016) – це дуже ексклюзивний матеріал, тому що на сьогоднішній день воїни, які приходять після АТО, потребують реабілітації. І в нашій програмі ми розкриваємо можливості засобів реабілітації воїнів АТО через призму козацької медицини. Справа в тому, що А. Л. Притула займається відродженням козацької медицини на підставі звичайно ж, традицій козацької медицини, і на сьогоднішній день є дуже позитивні приклади, коли учасники АТО проходять реабілітаційний курс.
 
Про один з таких випадків ми говоримо у нашій програмі, про хлопця, який повернувся після військових дій з АТО і мав втратити практично слух, лікарі йому прогнозували глухоту. Це документальне кіно, звичайно. І в результаті, завдяки козацькій медицині, завдяки тому, що хлопець активно займається "Запорізьким Спасом", сьогодні він чує чудово, і у нас є такий кадр вже, що герой тримає в руках українську бандуру. Ми знімали у Запорізькому військовому госпіталі, що був відновлений усіма українцями у 2014-2015 роках, у пансіонаті на Великому Лузі. Всі герої, яких Ви побачите – це учасники військових дій і люди, які їм допомагають.
 
Цікаво, що я – учасник багатьох фестивалів, а в цьому випадку я – співавтор фільмів. Мій співавтор – інформаційний журналіст, рок – музикант, поет, письменник, лідер групи "Декаданс" Валентин Терлецький. Він вперше доторкнувся до кінодокументалістики, він відкрив для себе нові горизонти.
 
Що ж стосується фестивалю, то дуже добре, що з'явилося "Молоде кіно". Дуже багато діячів мистецтва кажуть, що "давайте дорогу молодим!" Але все це на рівні розмов. А ось наше дійство "Запорізька синерама" доводить на практиці , що насправді реально сьогодні можна дати дорогу молодим.

Кіномитці висловили захоплення краєвидами Хортиці і визнали, що вона залишається прекрасним натурним майданчиком для зйомок історичних і духовних фільмів.

Підготувала Олена Гулая
Фото – Олександр Рудик