"Запорізьку сінераму"-2016 завершено! (пост-реліз, список переможців)

11 сентября 2016

У суботу, 10 вересня 2016 року, у День українського кіно, у День народження О. Довженка відбулося урочисте закриття XVIII кінофестивалю вітчизняного кіно "Запорізька сінерама", у рамках якого пройшов VII Всеукраїнський кінофестиваль-конкурс “Молоде кіно”.

Нагадаємо, у 2016 році на конкурс "Молоде кіно" надійшло більше 50-ти робіт режисерів із різних областей України та навіть із Нью-Джерсі (США). Згідно Положення кінофестивалю, до участі приймалися ігрові короткометражні фільми, документальні, науково-популярні, відео кліпи, соціальні ролики, духовне кіно, зняте не раніше 2015 року з хронометражем до 20 хвилин.

Головою журі цього року стала почесна гостя кінофестивалю - Народна артистка України Наталія Сумська, у складі журі були Ігор Гармаш – директор Департаменту культури та туризму Запорізької міської ради, Віктор Гончаров – Заслужений артист України, Віктор Попов – режисер Запорізького обласного академічного музично-драматичного театру ім. В. Г. Магара, Сергій Андрієнко – кіно та телережисер.

Також глядач мав змогу оцінити фільми "Молодого кіно" під час їхніх показів вночі 9-10 вересня 2016 року у фойє кінотеатру імені Олександра Довженка м. Запоріжжя.

10 вересня, у день закриття "Запорізької сінерами", були оголошені переможці і також митці провели акцію на підтримку ув'язненого у Росії режисера і письменника Олега Сенцова.

Закриття завершилося дружнім відпочинком на катері під час прогулянки Дніпром, також раніше для учасників кінофеста було організовано екскурсію на острів Хортиця.

Автори фільмів одностайно підкреслили важливість існування і збереження, а також сталого розвитку кінофестивалю "Запорізька сінерама" для всієї України та її культурного простору, адже молоді вітчизняні митці мають змогу на цьому кіномайданчику презентувати свої перші роботи абсолютно безкоштовно. І також глядач дивиться їх безплатно. Також для зміцнення держави кіно - це, безумовно, інформаційне та ідеологічне підгрунтя. Сьогодні в Україні люди потребують більше позитиву як на теле-, так і на кіноекранах. Є певні позитивні думки щодо підтримки молодих талантів у меценатів і державників, у представників місцевого самоврядування, є багато слушних практичних пропозицій щодо змін у законодавчій сфері навколо кіно та культури і цілому. "Все це потребує аналізу і згуртованих громадянських дій на користь Батьківщини та її культурного розвитку", - говорять митці.

Поважне журі відзначило, що запорізький фестиваль активно розвивається і мистецький рівень фільмів щороку підвищується.

Головними подіями "Запорізької сінерами-2016" стали покази альманаха документальних фільмів "Український експеримент" (реж. Ілля Гладштейн), життєвої документальної драми "Жива ватра" (реж. Остап Костюк), документалки про події на майдані "Зима у вогні" (реж. Євген Афінеєвський), а також - ніч показів "Молодого кіно".

Окремим подарунком для глядачів став перегляд стрічки "Білий птах із чорною ознакою" (реж. Ю. Іллєнко, 1970), який відбувся на широкому екрані символічно до ювілеїв майстрів українського кіно Ю. Іллєнка, Б. Ступки, І. Миколайчука.

Також впродовж 7-10 вересня відбулися прес-конференції митців і творчі зустрічі з глядачами, записи телепередач, цікаві дискусії.

У 2016 році вперше кращому фільму VII Всеукраїнського кінофестивалю “Молоде кіно” у рамках XVIII фестивалю “Запорізька сінерама” "Брат за брата" (режисер Руслан Ганущак, м. Івано-Франківськ, Україна) надана грошова премія 10 000 грн - за підтримки організаторів "Запорізької сінерами": Запорізької міської адміністрації, Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради, кіноконцертного залу ім. О. Довженка і мецената ГРК "SanRise Park" м. Запоріжжя.

Серед переможців є чимало запоріжців. У номінаціях: "Кращий патріотичний фільм" - "Жити наново" (автор Валентин Терлецький і режисер Світлана Кочкарьова, м. Запоріжжя) про козацьку медицину для воїна АТО, "Кращий музичний відеокліп" - "Я натискаю кнопку" (реж. Владислав Мартинов, м. Запоріжжя), "Кращий фільм, знятий дітьми" - "Козацькі канікули" (режисери Данило Учкін та Максим Коновалов, м. Запоріжжя). "Кращий сценарій" - "Той, хто навчив нас літати" (сценаристи Каріна Оринянська, Володимир Власенко, м. Запоріжжя), "Кращі візуальні ефекти" - "Робот R32" (режисер Володимир Власенко, м. Запоріжжя). Нагороду за "Кращу чоловічу роль" отримав Заслужений артист України Віктор Гончаров, мешканець Запоріжжя, за роль у фільмі "Той, хто навчив нас літати" (сценаристи Каріна Оринянська, Володимир Власенко, м. Запоріжжя). Серед переможців також фільми із Кропивницького (Кіровограда), Києва, Херсона, с. Глеваха Київської області, Харкова, м. Тячів.

Почесними гостями цьогорічного кінофестивалю стали Народна артистка України Наталія Сумьска, голова НСКУ, кінокритик Сергій Тримбач, режисери Остап Костюк, Ілля Гладштейн, співавтори "Зима у вогні" Ліна Клебанова та Едуард Курганський.

Організатори кінофестивалю "Запорізька сінерама" - Запорізька міська адміністрація, Департамент культури та туризму Запорізької міської ради, кіноконцертний зал імені О. Довженка м. Запоріжжя.

Меценат кінофестивалю "Запорізька сінерама"-2016 – готельно-ресторанний комплекс "Санрайз парк" м. Запоріжжя http://sunrisepark.com.ua/

Автори мають надію, що їхні фільми не запиляться на полицях, а будуть показані Open Air (просто неба) по Україні для усіх бажаючих, також по телебаченню, в інтернеті і в кінотеатрах.

Вперше завдяки спільним діям організаторів і професійних журналістів на сайті кіноконцертного залу імені Олександра Довженка м. Запоріжжя у розділі Новини започаткований Кінощоденник - оперативні новини і поглиблені матеріали щодня впродовж діяльності кінофеста.

Список переможців.

Підготувала Олена Гулая